Paksoi recept wok

Tegenwoordig zie je steeds meer paksoi in de winkels liggen. Je kon het altijd al wel halen bij verschillende toko’s maar tegenwoordig is het steeds vaker in de supermarkt. Maar wat het nou precies is en wat je er precies mee kan is voor veel mensen nog onduidelijk. Bij deze wil ik duidelijk maken wat het is en wat je er allemaal mee kan doen. Paksoi is erg lekker en makkelijk te bereiden maar je moet wel weten hoe. Je kunt er van alles bij eten, persoonlijk vind ik het lekker met wat rijst en een goed stuk vlees.

Paksoi-recept

Wat is paksoi

Paksoi is van origine een groente dat alleen voorkwam in Azië. Het is een vrij lange open kool met groene bladeren en meerdere witte stelen.

Waar kan ik paksoi kopen

In verschillende toko’s kun je paksoi kopen. Hier vind je meestal wel kleinere stengels, deze zijn ook afkomstig uit Azië en hebben meestal ook wel een betere smaak. Je kunt paksoi het hele jaar door halen in de winkels. Wanneer je besluit paksoi te kopen moet je goed opletten dat de bladeren vers en stevig zijn en dat de stengels goed wit zijn en dat er geen zachte plekken op zitten.

Hoe moet je paksoi snijden

Het kan voorkomen dat er tussen de bladeren van de paksoi nog rupsjes of andere kleine diertjes zitten. Dus als je de paksoi schoonmaakt moet je hier wel goed op letten. Als je een goede manier wilt om de bladeren te checken en schoon te maken wilt kun je het beste de onderkant van paksoi eraf snijden zodat de stelen los komen van elkaar. Op deze manier kun je ze goed een voor een bekijken. Was de paksoi goed schoon en snijd hem dan in reepjes. Je begint onderaan, bij de witte steel en snijd dan hem dan helemaal, dus ook het blad.

Hoe moet je paksoi bereiden

Je kunt paksoi koken maar je kan het ook in de wok doen om te roerbakken. Als je gaat wokken doe je eerst de steeltjes erin want die hebben iets langer de tijd nodig dan de bladeren. Iets later doe je de bladeren erbij en wok je dit nog heel even tot het blad zacht is. Zo blijft de paksoi nog knapperig, en dat maakt deze groente weer zo lekker. Het recept hieronder aangegeven vind ik erg lekker, het is voor vier personen. Bij mij thuis wordt er veel naar gevraagd en er blijft geen hap meer van over.

Paksoi wokken

Dit recept is voor vier personen en je hebt er ongeveer 15 minuten voor nodig. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor vier personen: twee el olie, vier fijngehakte knoflookteentjes, twee paksoi, tien el oestersaus en wat peper.

Bereidingswijze

Om mee te beginnen gaan we de paksoi goed schoonmaken zoals hierboven beschreven. Daarna snijden we de paksoi in grove repen. Als we dit gedaan hebben gaan we de wok verhitten en hier een klein beetje olie aan toevoegen. Doe de knoflook in de wok en roerbak dit, zorg er wel voor dat de knoflook niet bruin kleurt. Voeg dan de paksoi reepjes toe en roerbak dit op een hoog vuur. Dan kun je hierna de bladeren erbij roerbakken voor enkele minuten, totdat de bladeren net niet geslonken zijn. Hierna kun je de oestersaus erbij schenken en dit op smaak brengen met eventueel wat peper. Je kunt ervoor kiezen om de saus wat te verdunnen door er wat water bij te schenken. Roerbak dit in het geheel nog heel even en dan kun je de paksoi opscheppen. Eetsmakelijk!